EK-kwalificatie van start: twintig tickets te verdelen, met vangnet voor Oranje

Door NOS Voetbal, thursday 2023-03-23 15:30:03

Een mooiere wedstrijd om de kwalificatie voor het Europees kampioenschap mee af te trappen, is bijna niet denkbaar. Italië treft vanavond Engeland, in een reprise van de finale van het vorige EK, dat door de coronapandemie met een jaar vertraging in 2021 werd afgewerkt.En er zijn donderdag nog zeven andere wedstrijden in aanloop naar het eindtoernooi in Duitsland, volgend jaar zomer.Tien groepen, twintig ticketsDe opzet is in eerste instantie eenvoudig. Van alle tien poules plaatsen de beste twee landen zich direct voor de eindronde. Nederland is in groep B ingedeeld met Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar.Duitsland is als gastland al geplaatst en Rusland vanwege de inval in Oekraïne uitgesloten van deelname. Belarus doet wel gewoon mee.Bekijk hieronder de poule en het speelschema van Oranje:Er zijn na de poulefase dus 21 van de 24 tickets vergeven. De verdeling van de laatste drie plaatsen verloopt via play-offs.Aan de toewijzing van de ploegen die voor de play-offs in aanmerking komen, gaat wel een ingewikkeld rekenmodel vooraf. Daarvoor worden namelijk de prestaties uit de Nations League meegenomen.Play-offsAlle landen die hun groep in de Nations League hebben gewonnen, zijn al zeker van de play-offs als het ze niet lukt via de reguliere kwalificatie een ticket voor het EK af te dwingen. Als ze zich wel plaatsen, schuiven op basis van de Nations League-resultaten andere landen door naar de play-offs.Na de groepsfase begint het deelnemersveld vorm te krijgen:Oranje heeft als groepswinnaar in de Nations League dus hoe dan ook de play-offs als vangnet, mocht het elftal van bondscoach Ronald Koeman geen eerste of tweede worden in de EK-kwalificatiegroep. Dat geldt overigens ook voor poulegenoot Griekenland.De groepsfase eindigt voor Nederland op 23 november met een uitwedstrijd tegen Gibraltar. Aankomende zomer worden in Rotterdam en Enschede nog de Nations League Finals gespeeld, maar deze hebben verder geen invloed op de EK-kwalificatie.

Voetbalcentraal

Voetbalcentraal is een merk van ELF Voetbal

Postadres
ELF Voetbal
Postbus 6684
6503 GD Nijmegen


Adverteren

Voor advertentiemogelijkheden kunt u contact opnemen met:

Mike Bogaard
mike@elf-panna.nl

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.