PSV laat kans op koppositie eredivisie liggen; AZ wint in Eindhoven met 3-1

Door NOS Voetbal, wednesday 2021-01-13 22:40:03

PSV heeft de kans laten liggen in elk geval een dag de koppositie in de eredivisie te nemen. De Eindhovenaren verloren woensdagavond de topper in eigen stadion tegen AZ met 1-3. Teun Koopmeiers was de grote man bij de Alkmaarders met twee treffers in de eerste helft. PSV blijft op één punt staan van Ajax en Vitesse, AZ is de koplopers tot op vier punten genaderd.Drie dagen na de sprankelende topper in Amsterdam tussen Ajax en PSV (2-2) was het tweede topduel van de kalender van minder hoog niveau. AZ, dat de competitie stroef hervatte met een 1-1 bij PEC Zwolle, ontregelde het spel van PSV. Daar was in eerste instantie alles mee gezegd.ZiekenboegPSV had moeite de gaten in de Alkmaarse defensie te vinden. Het superkoppel Donyell Malen/Eran Zahavi werd zelden in stelling gebracht. PSV moest het doen zonder Cody Gakpo, die tegen Ajax geblesseerd uitviel. De ziekenboeg in Eindhoven, waar ook al sterspeler Mario Götze in verblijft, werd in de aanloop naar het duel met AZ nog uitgebreid met verdediger Nick Viergever en aanvaller Noni Madueke.Na een halfuur veranderde de wedstrijd. Fredrik Midtsjø speelde op het middenveld Calvin Stengs vrij en de aanvaller stuurde Myron Boadu richting het PSV-doel. Doelman Yvon Mvogo kwam ver uit, raakte de AZ-aanvaller en zag arbiter Serdar Gözübüyük de bal op de stip leggen. Teun Koopmeiners schoot onberispelijk raak. Het was zijn tiende treffer van het seizoen en zijn negende uit een standaardsituatie.De voorsprong deed AZ goed. De ploeg van Pascal Jansen combineerde ineens een stuk vrijer en verdubbelde de voorsprong na 39 minuten. Stengs zette Boadu vrij voor doelman Mvogo, maar de spits had net iets te lang nodig om te scoren. Olivier Boscagli zorgde voor de eerste redding, maar uit de daaropvolgende hoekschop tikte Koopmeiners schitterend de bal binnen: 2-0.Prachtige voetbewegingDe aanvoerder beroerde de bal met de hak en met een boog vloog de bal over Mvogo in het doel. Daarbij werd Koopmeiners niets in de weggelegd door PSV-verdediger Philipp Max.De Eindhovenaren, die tegen Ajax zelf een voorsprong van 2-0 kwijtraakten, moesten in de achtervolging. En dat gebeurde in de tweede helft. PSV, dat het laatste thuisduel met AZ (oktober 2019) met 4-0 had verloren, probeerde na de pauze een stuk energieker de schade te repareren.Vrije trapDit seizoen zakte de ploeg vaak na een sterk begin gaandeweg de wedstrijd stuk weg, maar nu gaf het elftal van Roger Schmidt gas. Na een uur had dat succes: Pantelis Hatzidiakos maakte net buiten het strafschopgebied een (overbodige) overtreding. Max krulde de bal uit de gegeven vrije trap vervolgens mooi binnen: 1-2.Bekijk hieronder interviews met Teun Koopmeiners, Pascal Jansen en Calvin Stengs:PSV drong meer aan en AZ slaagde er niet in zich onder de Eindhovense druk uit te spelen. Als dat wel lukte, was de passing zo slordig dat de Eindhovenaren geen moment in de problemen kwamen. Zelf creëerde PSV echter ook geen echte kansen.Rentree Van GinkelSchmidt bracht in de slotfase Marco van Ginkel nog. De middenvelder speelde op 6 mei 2018 zijn laatste competitieduel voor PSV en kende daarna vooral veel blessureleed. Ook met hem erbij vond PSV geen gat in de AZ-defensie. In de slotfase tekende Stengs bij de enige geslaagde aanval van AZ in de tweede helft voor 3-1. Daar had hij wel de hulp van PSV-verdediger Jordan Teze voor nodig.Bekijk hieronder interviews met Marco van Ginkel, Roger Schmidt en Denzel Dumfries: