Chelsea is thuis Spurs de baas en houdt hoop op Europees voetbal

Door NOS Voetbal, thursday 2024-05-02 23:50:04

Chelsea is met een 2-0 derbyzege op Tottenham Hotspur opgeklommen naar de achtste plaats van de Premier League. De wisselvallige ploeg maakte donderdag een solide indruk en won door doelpunten van Trevoh Chalobah en Nicolas Jackson.Door de zege houdt Chelsea de hoop op Europees voetbal. Erik ten Hag bezet met Manchester United momenteel de zesde plaats, een plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op de kwalificatieronde voor de Conference League.Ook een zevende plaats kan voor Chelsea mogelijk voldoende zijn om zich te plaatsen voor het derde Europese toernooi. Het is dan onder meer afhankelijk van het resultaat van de FA Cup-finale, waarin United het opneemt tegen Manchester City.In de stadsderby tegen Spurs stond voor Chelsea overigens meer op het spel dan Europees voetbal: prestige. De grote rivaal uit Noord-Londen voor de tweede keer dit seizoen verslaan, was donderdag het belangrijkst.Er zou veel voor nodig zijn geweest om de vorige ontmoeting te overtreffen. Op bezoek bij Spurs won Chelsea in november met 1-4, in een spectaculair duel met vijf afgekeurde treffers en twee rode kaarten voor de thuisploeg.Minutenlange VAR-checkZo veelbewogen werd het donderdag niet. Chelsea kwam in de 24ste minuut op voorsprong dankzij een kopbal van verdediger Chalobah. Na een minutenlange VAR-check werd de goal bevestigd.De voorsprong was meer dan verdiend. Chelsea was uitstekend aan het duel begonnen, had de overhand en was in de minuten voor de openingstreffer al dicht bij een doelpunt.Spits Jackson schoof de bal na een fraaie steekpass van Mykhailo Moedryk door de benen van keeper Guglielmo Vicario, maar de inzet werd van de lijn gehaald door Micky van de Ven.In de tweede helft was Jackson wel trefzeker. De Senegalees kopte de 2-0 binnen na een fraaie vrije trap van Cole Palmer, die via de onderkant van de lat bij hem terecht was gekomen.Zo leek Chelsea eenvoudig af te stevenen op de zege. Maar de ploeg is onvoorspelbaar en incasseerde dit seizoen regelmatig cruciale tegentreffers in de slotfase.En dus moest de aanvallend ingestelde Moedryk van het veld. De Oekraïner werd vervangen door Cesare Casadei.Opvallend detail: met zijn 21 jaar was Casadei de meest ervaren invaller bij de thuisploeg. Manager Mauricio Pochettini miste liefst acht potentiële basisspelers - het gevolg van een aanhoudende blessuregolf.B-selectie op de bankEn dus moest Pochettino noodgedwongen een B-selectie op de bank laten plaatsnemen. Van het zestal tieners dat in de dug-out zat, hadden er vijf nog nooit een minuut in de hoofdmacht gespeeld.Pochettini gunde het debuut aan de 17-jarige Josh Acheampong, die in het veld kwam voor spits Jackson.