Aston Villa loopt zich stuk op Olympiakos, Fiorentina pas laat langs Brugge

Door NOS Voetbal, friday 2024-05-03 00:05:10

Het waren twee spectaculaire halve finales van de Conference League met elf goals in twee wedstrijden. Mede dankzij een hattrick van Ayoub El Kaabi was Olympiakos Piraeus met 2-4 te sterk bij finalefavoriet Aston Villa. Club Brugge moest een half uur voor tijd met tien man verder tegen Fiorentina, wist meteen gelijk te maken, maar dolf in de extra tijd alsnog het onderspit: 3-2.KlassegoalsVilla begon in eigen huis slordig en zat er niet lekker in. De Grieken leidden al vroeg dankzij twee klassegoals van El Kaabi. De 30-jarige Marokkaanse spits ontsnapte in de 16de minuut op het nippertje aan buitenspel en wist mooi af te ronden.In de 29ste minuut wist Olympiakos te profiteren van een foutje in de opbouw van de Engelsen en weer was het El Kaabi die afrondde met een snel schot onder de snoekduik van keeper Robin Olsen door.Zo stond Aston Villa, de ploeg die thuis alles had gewonnen in de Conference League, al binnen een halfuur op een 0-2 achterstand.Op slag van rust gooide Villa eindelijk het tempo flink omhoog en wist Ollie Watkins dankzij een slim steekballetje de nul weg te poetsen. Applaus van Villa-fan prins William, die in het publiek zat, volgde.Hattrick El KaabiNa rust bleven de doelpunten komen op Villa Park. Dankzij een slimme pass van Leon Bailey kon Moussa Diaby de bal in de korte hoek binnendoor schieten: 2-2 en de wedstrijd lag weer open. Maar een handsbal maakte een einde aan de hoop. El Kaabi nam de strafschop en voltooide zijn hattrick: 2-3 voor de Grieken.Vervolgens schoot Santiago Hezze hard op goal en was Villa-keeper Olsen compleet verrast door het van richting veranderde schot, waardoor de marge weer twee werd in het voordeel van de Grieken.Het knotsgekke duel kreeg ook in de slotfase nog een wending. In de 84ste minuut liet Villa een strafschop en een betere uitgangspositie in de return onbenut doordat Douglas Luiz naast schoot na afleidingsmanoeuvres van de Grieken.Vroege trefferIn Florence was het in de vijfde minuut al raak. Riccardo Sottil schoot de bal fraai in de hoek en zette Fiorentina op een 1-0 voorsprong. Club Brugge, met voormalig FC Groningen-speler Bjorn Meijer, had het nakijken.Lang konden de Italianen niet op de vroege treffer leunen. Een handsbal van Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi leverde Club Brugge een strafschop op die Hans Vanaken benutte.De teams waren flink aan elkaar gewaagd, waardoor elke fout een potentieel gevaar opleverde. Andrea Belotti wist te profiteren van een kans in het strafschopgebied en klopte de doelman met een schot in de lage linkerhoek: 2-1 voor de thuisploeg.Pingpong van emotiesDaarna ging Brugge van tegenslag naar euforie. In de 61ste minuut kreeg Raphael Onyedika zijn tweede gele kaart en moesten de Belgen met tien man verder. Twee minuten later lachte het tiental alweer, toen Igor Thiago de gelijkmaker binnenschoot: 2-2.Zou het Brugge lukken om met een man minder tegenstand te blijven bieden aan de Italianen? Het antwoord was dertig minuten lang ja, maar in de extra tijd zette M'Bala Nzola zijn Italiaanse ploeg dankzij een rebound na een schot op de paal alsnog op voorsprong in het tweeluik: 3-2.