Utrecht verliest van Go Ahead Eagles in duel dat niet vanwege voetbal herinnerd wordt

Door NOS Voetbal, sunday 2023-03-19 10:07:03

Op een voetbalmiddag waarop de bal toch al niet het belangrijkste was, heeft FC Utrecht voor de derde keer op rij thuis niet gewonnen. In de Galgenwaard, waar men uitgebreid stilstond bij de tramaanslag van 2019, verloren de Utrechters met 2-1 van Go Ahead Eagles.De bezoekers uit Deventer bleven tot twee keer toe langer scherp dan Utrecht. Na de openingstreffer van Anastasios Douvikas viel de 1-1 van Oliver Edvardsen diep in de blessuretijd van de eerste helft, de winnende 2-1 schoot Willum Thor Willumsson diep in de blessuretijd van de tweede helft binnen.Herdenking tramaanslagHet duel in Utrecht stond in het teken van de aanslag in een Utrechtse tram in 2019, precies vier jaar geleden. Vooraf was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook aan de betrokken hulpverleners werd gedacht, zij kregen in minuut achttien - van 18 maart - een staande ovatie, terwijl de wedstrijd even werd stilgelegd.FC Utrecht had vooraf een oproep gedaan aan "alle aanwezigen om hun respect te tonen" tijdens de herdenking. En die oproep werd gehoord. De achttiende minuut, die van het applaus, was de indrukwekkendste van de middag. Want om het voetbal zal het duel niet herinnerd worden.De Utrechtse ploeg van Michael Silberbauer is al weken de weg kwijt. Er zijn geblesseerden en zieken. Slechts één van de laatste zes duels, waaronder de gênante uitschakeling in de KNVB-beker tegen de amateurs van Spakenburg, werd gewonnen. Ook tegen Go Ahead viel het niet mee.Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren, die meer eist van zijn team, zou na de wedstrijd de kleedkamer van Utrecht hebben bezocht en in duidelijke bewoordingen hebben gezegd waar het op stond. Het geschreeuw was in de catacomben te horen.Bekijk hier de reacties van Toornstra en Silberbauer op de uitbrander van Frans van Seumeren:In een stroperige eerste helft wurmde de Griekse spits Douvikas zich vlak voor rust los van zijn mandekker, nadat Othmane Boussaid de bal met een knap passje achter de Deventerse defensie had gelegd. Een bekeken schuiver van de spits betekende zijn dertiende goal van het seizoen en leverde de 1-0 op.Heel lang kon de thuisploeg er niet van genieten. Nog voor rust, diep in de blessuretijd van de eerste helft, kwamen de Eagles terug. De Noor Edvardsen stond net geen buitenspel en kon met gevaar voor eigen knieën de 1-1 binnenglijden, omdat hij net wat eerder bij de bal was dan Utrecht-doelman Vasilios Barkas.Even daarvoor was Utrecht al goed weggekomen, toen scheidsrechter Bos ook na raadpleging van het VAR-scherm tot de conclusie was gekomen dat een duidelijke handsbal van een Utrecht-verdediger geen penalty was.Bekijk hier de reactie van scheidsrechter Alex Bos:Na rust deed Utrecht flink zijn best om de 2-1 te maken, maar echt overtuigend werd het nooit. Sander van de Streek raakte via doelman Jeffrey de Lange nog de paal, maar dichter bij kwam de ploeg niet bij een zege.Go Ahead Eagles bleef intussen loeren op de winnende. Bij de bezoekers kon van vermoeidheid toch geen sprake zijn. Het was alweer twee weken geleden dat de ploeg uit Deventer zijn laatste wedstrijd had gespeeld (4-1 verlies bij SC Cambuur), want vorige week vrijdag werd het duel met RKC vlak voor de aftrap afgelast vanwege hevige sneeuwval.Die winnende kwam er dus alsnog. Want waar Utrecht zocht naar de beslissende goal, gaf het ook behoorlijk wat ruimte weg. Pas in de 94ste minuut ging het mis. Willumsson kreeg de bal na matig verdedigen van Utrecht voor zijn voeten en schoot de fatale 2-1 in de hoek.Een belangrijke zege voor Go Ahead, want met nog dertien wedstrijden te spelen, staat de ploeg nu negen punten boven de degradatiestreep.