Zorgeloze avond koploper Feyenoord dankzij rode kaart en penalty tegen NEC

Door NOS Voetbal, thursday 2023-01-26 00:30:03

Feyenoord is door een 2-0 overwinning op NEC na achttien speelronden nog steeds koploper van de eredivisie en heeft vooralsnog alleen AZ als grootste bedreiging in gevecht om de landstitel.In een nevelige Kuip duurde het duel van de Rotterdammers woensdagavond met NEC eigenlijk maar één helft. Na een rode kaart, een penalty en daardoor een 2-0 voorsprong moest er veel gebeuren, wilde NEC nog terug komen in de wedstrijd na rust.Dat gebeurde niet en Feyenoord springt door de zege weer over AZ heen, dat enkele uren daarvoor de koppositie in de eredivisie even had overgenomen na een 4-1 zege op Go Ahead Eagles. Het verschil tussen Feyenoord en AZ is twee punten. De Rotterdammers gaan zondag op bezoek bij nummer vier FC Twente.Het duel tussen Feyenoord en NEC was een generale repetitie voor de achtste finales van de KNVB-beker op 8 februari. Vooraf niet een duel dat de Rotterdammers zomaar even zouden winnen. De laatste nederlaag van de Nijmegenaren in de competitie was alweer eind oktober. Maar Feyenoord had een makkelijke avond.Klassieker kostte 'ongelooflijk veel kracht'Arne Slot vond het spel de hele wedstrijd tegen NEC "eigenlijk niet zo goed". Een zesje, gaf hij het, niet meer. De oorzaak lag volgens de trainer bij het afgelopen weekend, bij de Klassieker."Dat is een fysieke prestatie geweest die denk ik nog niet vaak in de Nederlandse competitie gezien is. Als de regerend kampioen zes keer in de eerste helft op onze helft de bal kan raken, dan heb je als het gaat om afjagen van de tegenstander een geweldige wedstrijd gezien."Slot zegt dat de wedstrijd tegen Ajax "ongelooflijk veel kracht" heeft gekost. "Dan is het belangrijk dat je de discipline houdt en de wedstrijd wint. Daar hadden we Justin (Bijlow, red.) wel een klein beetje voor nodig."Javairo Dilrosun kreeg van Slot de voorkeur boven Alireza Jahanbakhsh. Om meer gevaar te stichten met individuele acties, zei de Feyenoord-trainer vooraf, ervan uitgaande dat NEC zich meer zou laten inzakken dan Ajax afgelopen weekend deed in de Klassieker.Na acht minuten leverde het al een goal op. De rappe vleugelaanvaller trippelde langs zijn mandekker, vond de mee opgestoomde back Marcus Pedersen, die direct weer teruglegde op Dilrosun. NEC-doelman Jasper Cillessen was ondertussen onnodig van zijn lijn gekomen, waardoor Dilrosun voor open doel kon binnentikken.De andere aanvaller die een kans kreeg in de Rotterdamse aanval, spits Santiago Giménez, had het lastiger. Maar op slag van rust ontsnapte de vervanger van Danilo toch even aan de aandacht van zijn mandekker Iván Márquez. Het leverde een penalty op voor Feyenoord en rood voor Márquez. Orkun Kökcü schoot hard raak vanaf elf meter.Lodewijks op tribuneCillessen keek versteend toe bij de pingel. Maar verder redde Cillessen een aantal keer knap, op lastige stuiterballen van afstand. Aan de andere kant pakte Justin Bijlow ook een paar listige ballen. Zeker een zweefduik op een kopbal vlak voor rust mocht er zijn.Het zal allemaal in het boekje terecht zijn gekomen van Oranje-keeperstrainer Patrick Lodewijks. Hij zat bewapend met een blocnote in de hand op de hoofdtribune, van waar hij de twee kandidaten voor een rol als eerste doelman van het Nederlands elftal nauwlettend in de gaten hield.Cillessen kreeg in de tweede helft genoeg werk te doen, want Feyenoord kon ongehinderd aanvallen tegen tien man en druk zetten op de Nijmeegse defensie. Met goede reflexen op een knal van Kökcü en een krul van Patrik Walemark kon Cillessen Lodewijks nog wat laten zien. Op de andere helft stond Bijlow ondertussen te vernikkelen van de kou.Feyenoord had een eenvoudige avond in eigen huis. Zo'n avond waarop je spelers laat debuteren. Zoals de multifunctionele Neraysho Kasanwirjo, die vorige week een meerjarig contract tekende in Rotterdam. Hij viel in als rechter centrale verdediger voor Lutsharel Geertruida.De Rotterdammers kunnen zich gaan klaarmaken voor de trip naar Enschede, waar het zondag om 12.15 uur aantreedt tegen FC Twente.