Arsenal steviger aan kop na derbyzege tegen Spurs, Liverpool verspeelt punten

Door NOS Voetbal, saturday 2022-10-01 19:05:03

Arsenal heeft de koppositie in de Premier League wat steviger in handen na een 3-1 overwinning tegen Tottenham Hotspur. De Noord-Londense derby werd na rust beslist in het voordeel van 'the Gunners'. Liverpool speelde later op de dag met 3-3 gelijk tegen Brighton & Hove Albion.Arsenal staat nu vier punten voor op Tottenham en Manchester City, dat het morgen opneemt tegen stadgenoot United.De koploper begon sterker dan Spurs en kwam in de twintigste minuut op voorsprong door een fraaie treffer van Thomas Partey. Hij krulde de bal van een meter of twintig in de kruising achter doelman Hugo Lloris. Ook na die treffer was de ploeg van Mikel Arteta het meest dreigend.Toch kreeg Tottenham na een halfuur spelen als eerste een grote kans om te scoren. Na een overtreding op Richarlison kreeg de ploeg van Antonio Conte een strafschop. Harry Kane schoot dwars door het midden raak: 1-1.Na rust trok Arsenal de wedstrijd naar zich toe. Spurs-doelman Lloris grabbelde in de 49ste minuut op een schot van Bukayo Saka, waarop Gabriel Jesus de bal simpel binnen wist te werken voor de 2-1.Na 62 minuten moest Emerson Royal (Tottenham) inrukken met rood na een gemene trap op de enkel van Arsenal-speler Gabriel Martinelli. Martinelli kon verder spelen en deed dat verdienstelijk. Na een dieptepass van Thomas Partey bediende hij Granit Xhaka, die beheerst tekende voor de 3-1 eindstand.Belg Trossard doet Liverpool pijnLiverpool heeft de aansluiting met de Engelse topploegen verloren. Een frivool Brighton toonde de kwetsbaarheid van de defensie van Jürgen Klopps ploeg aan in een wedstrijd die eindigde in 3-3.Brighton, waar Joël Veltman in de basis begon, flitste met fraaie combinaties meermalen door de defensie van de Reds. Eindstation Leandro Trossard rondde het tot twee keer toe met een diagonaal schot af. Nog voor de rust deed Roberto Firmino, bediend door Mohamed Salah en randje buitenspel, iets terug.Liverpool oogde ook na rust kwetsbaar, maar het was wederom Firmino die na een fraaie schijn- en kapbeweging scoorde. Door een misser van Brighton-keeper Robert Sanchez werkte Adam Webster de bal in eigen doel voor de 3-2 en leek Liverpool te ontsnappen.Het bleek echter Trossards dag. Een foutje van Van Dijk, die mistastte bij een voorzet van Kaoru Mitoma, leidde de hattrick van de Belg in.Eerste zege voor Potter met ChelseaGraham Potter heeft zijn eerste zege als trainer van Chelsea te pakken, al zag het daar lang niet naar uit. Op bezoek bij Crystal Palace stond het lang 1-1, totdat invaller Conor Gallagher in de 90ste minuut de bevrijdende 1-2 op het bord zette.Potter zat voor het eerst op de bank bij een Premier League-wedstrijd van de club waar hij onlangs de ontslagen Thomas Tuchel opvolgde. Een aantal weken geleden maakte hij zijn debuut als trainer van de Londenaren in het Champions League-duel met Red Bull Salzburg (1-1).Tegen Crystal Palace ging het echter snel mis toen Odsonne Édouard al na een paar minuten de score opende. Pierre-Emerick Aubameyang bracht beide ploegen voor rust weer op gelijke hoogte. Gallagher, die vorig seizoen door Chelsea was uitgeleend aan de stadgenoot, schoot in de slotfase van afstand de 1-2 tegen de touwen.